Üniversitemiz İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri tarafından düzenlenen, üretken yapay zekanın teknolojik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki etkileri ele alındığı “Üretken Yapay Zeka, Dijital Dönüşüm ve YBS” başlıklı seminer, Düzce Teknopark Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Seminere; İşletme Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Enver Bozdemir, Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Nevin Özer, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Gülçin Ersöz Demir, öğretim üyelerimiz ile öğrencilerimiz katılım sağlarken, Çizgi Elektronik Eğitim ve Danışmanlık Şirketi Kurucusu Niyazi Saral ve Formrack Yönetim Danışmanı Rüştü Arseven, konuşmacı olarak etkinlikte yer aldı.
Seminerin ilk konuşmacısı Niyazi Saral, üretken yapay zekanın, herhangi bir mesleği tamamen ele geçiremeyeceğini vurgulayarak sözlerine başladı. Yapay zeka teknolojilerinden; Chatgbt ile metin ve doküman işlemleri, DeepL aracı ile tercüme işlemleri, CapCut aracıyla ise görsel ve multimedia uygulamaları gerçekleştirilebileceğinden bahseden Saral; üretken yapay zekanın, kurumsal ve eğitim alanlarında kullanabileceğimiz araçları hakkında bilgiler sundu.
Slidesgbt ile slayt, spline ile üç boyutlu tasarım yapılabileceği hakkında konuşan Çizgi Elektronik Eğitim ve Danışmanlık Şirketi Kurucusu Niyazi Saral, bu araçların öğrenme ve eğitime yardımcı olması yönüyle faydalı olduklarını dile getirdi. Yapay zeka araçlarıyla kolaylıkla cv hazırlama ve iş mülakatı simülasyonu gerçekleştirmenin iş hayatına da katkıları olduğunu anlatan Niyazi Saral, yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkisi, etik sorunlar, gizlilik ve güvenlik konularında da görüşlerini paylaştı.
Seminerin diğer konuşmacısı Kestech ve Formrack Yönetim Danışmanı Rüştü Arseven, dijital dönüşümü; bireylerin, işletmelerin ve devletlerin yaşamın her alanında teknoloji odaklı bir dönüşümle yeniden yapılandırılması şeklinde tanımladı. Dijital dönüşümün tarihi sürecini; 1994 yılında kitap satarak sektöre atılan amazon.com internet adresinin 2024 yılında uzay yolculuğu gerçekletirmesi örneği ile ele alan Arseven, Türkiye ve Dünya’da bilişim sektörü hakkında çeşitli rapor ve istatistikler sundu.
Yapay zeka teknolojilerine dair kapsamlı bir perspektif sunan programda katılımcılar; yapay zekanın yaratıcı süreçlere nasıl katkı sağladığı, eğitim ve iş dünyasında nasıl bir dönüşüm sağladığı ve gelecekteki potansiyelinin neler olduğu gibi önemli konular hakkında bilgi sahibi olma fırsatı buldu.
Seminerlerin ardından konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladılar. Soru cevap bölümüyle devam eden program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.